Att få komma till ett finskspråkigt äldreboende är krångligt.

Suomenkieliseen palvelutaloon pääseminen monen mutkan takana – Att få komma till ett finskspråkigt äldreboende är komplicerat. Reportage av Kaarina Wallin i SR Sisuradio.

Översättning:

Annikki som 17 årig lotta vid fronten, med granatsplitter i ena benet.

En ensam tjänsteman beslutar om man ska få ställa sig i kö till ett finskspråkigt äldreboende. Myndigheterna har dock svårt att förklara hur man ska kunna överklaga ett beslut som man inte är nöjd med.

83-åriga Annikki Hansen, som bor på Östermalm, önskar att få komma till ett finskspråkigt äldreboende, helst Suomikoti. Det är ett boende för drygt 50 åldringar, men alla rum är belagda och kön är 30 personer lång. Det tar i genomsnitt två års köande innan man kan få en plats. Annikki Hansen är, enligt myndigheten, vid för god vigör för att få ställa sig i den kön.

Den som bedömt och avgjort hennes kondition är en handläggare vid Östermalms stadsdelsförvaltning. Hon säger att ”vederbörande kan vid behov få hemtjänst på finska”. Problemet är bara det, att Annikki Hansen inte anser att det räcker med bara hemtjänst – ens på finska. Och ett annat problem är, att man måste kunna överklaga Östermalmsmyndighetens beslut.

Privatpersoner har påskyndat just denna åldrings ärende med hjälp av sajten Åldringar är inga konservburkar, som på några dagar har fått tiotals stödjare. Men sajten i sig kan inte ge Annikki Hansen en plats på ett äldreboende, i detta fall på Suomikoti.

Tjänstemannen på Socialstyrelsen läser upp paragrafer ur minoritetslagen i telefon och säger att finskspråkiga har rätt till service på finska i de finskspråkiga förvaltningsområdena. den här tjänstemannen vill inte bi intervjuad i sitt eget namn innan han/hon har talat med lagkunniga.

En handläggare på Socialdepartementet pratar också om olika lagar, men ber att få återkomma. Samma person på Socialdepartementet uppmanar Annikki att överklaga till Länsrätten.

Otaliga samtal har inte gett klarhet i hur stockholmsgamlingens ärende med säkerhet kan föras framåt för att hon ska kunna få ställa sig i kö till det finskspråkiga äldreboendet, trots att hon i princip har rätt till vård och omsorg på sitt modersmål – åtminstone med stöd av minoritetslagen.

Kommentar: Man kan undra hur länge Annikki ska behöva kämpa för att få den rätt hon enligt lagen har. Vi följer hennes fall här och på andra ställen och hoppas också att andra medier lyfter upp hennes situation – som också många andra gamla befinner sig i. Myndigheter ska inte bolla med gamla människor och rika kommuner (Vaxholm*) och stadsdelar (Östermalm) borde skämmas när de motarbetar människor som är gamla och sköra och som har rätt till god – inte bara ”skälig” – vård och omsorg!

* I Vaxholm slutade det lyckligt för Veikko Virtanen, 90. men den initiala inställningen var fruktansvärt negativ och otrevlig…
Annonser

2 svar

  1. Kanske är det dags att ytterligare ett boende för finsktalande öppnas. Mig veterligen finns ett i Huddinge, förutom Suomikoti, och det kan omöjligt vara nog för alla de finländare som bor i Stockholmstrakten och nu börjar få behov av mera omsorg än hemtjänstens få timmar.

  2. Är en gymmnasieelev som håller på och göra ett arbete om äldres situation och det finns ett äldreboende i borås som heter distansgatan 7. det är inte helt finsktalande men vissa enheter är, man blandar även finsk och svensk musik och mat. Man firar både svenska och finska högtider.Om det är lång ifrån släkten så skickas ett veckoblad ut med bilder och vad som hänt under veckan till familjen. Distansgatan 7 blev utsett till sveriges bästa äldreboende 2010 av SPRF (sveriges pensionärers riksförbund)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: