SR Sisuradio rapporterar stort om hur Annikki Hansen hanterats och hanteras av Östermalms stadsdelsförvaltning

Annikki på besök på Suomikoti

SR Sisuradio rapporterar under rubriken Annikki väntar fortfarande på positivt beslut om Annikkis situation idag, den 2 mas 2012.

Vi är nu inne i mars månad år 2012. Annikki har i åratal (!) försökt få det som alla som ser hennes situation, uppfattar som självklart och lagenligt: rätten att ställa sig i kö till ett äldreboende. Finskspråkigt, eftersom det är hennes modersmål och det finns särskilda lagar för den nationella minoriteten, som de finskspråkiga utgör i Sverige. Men hennes legitima önskemål/krav har gång på gång avfärdats på vad som ter sig som oklara grunder eller egentligen inga grunder alls.

Hela historien kan man läsa om här på bloggen – om ansökningar, hembesök (läs bland annat här och här), Lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen, överklaganden till förvaltningsrätten, läkarintyg, samtal med s.k. ansvariga politiker, finländskt ministerbesök (läs här och här) hos Annikki och tidigare intervjuer och reportage om Annikki i såväl SVT Uutiset som i SR Sisuradio.

I högerspalten finns en del av intresse när det gäller finskspråkig äldrevård. Om Stockholms stads vackra ord (ord är ju lätta att uttrycka…) om den fantastiska äldrevården i kommunen kan man läsa under rubriken Grattis alla åldringar i Stockholm!. Man kan också ta del av den av många tjänstemän och politiker framtagna Gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm, där orden trillar som pärlor mot ett stengolv: vackra, men splittrade och ingen orkar plocka upp dem och sätta ihop dem till en helhet.

Det är fullständigt otroligt att ingen lyssnar på gamla människor, i detta fall Annikki men det gäller naturligtvis många, många andra också, som har arbetat och betalat skatt i decennier och inte begär annat än det de, enligt lag, har rätt till! I stället verkar tjänstemän och politiker se som sin främsta uppgift att mer eller mindre aktivt – ofta genom långa handläggningstider och krav på överklaganden och allmänt krångel – förlänga de gamlas pina och helst få dem att ge upp och sluta kräva något och, kanske allra helst: dö innan man behöver gå med på hans/hennes legitima krav.

Annikki har människor omkring sig som försöker föra hennes talan och ta hennes rättigheter tillvara, många har ingen som kan hjälpa dem. Och vi, som ingår i Annikkis ”stödtrupp”, har ju också sett med egna ögon att det inte hjälper vad man anför, vilka lagparagrafer man hänvisar till, hur många läkarinty man än förevisar och hur dåligt Annikki än mår och hur svag hon än blir: Stockholms fenomenala äldreomsorg får hon ändå inte njuta av!

Lämna en kommentar